Christine anmelder julefilmer: Santa's Secret

Tiende film i rekken er Santa's Secret fra 2014, som er å finne på Viaplay. Helhetlig vurdering: 4/6.
Bilde hentet fra Hallmark Channel Press.


Enhver julefilm med respekt for seg selv har vel en engel som sendes fra oven når nøden er som størst, og griper inn for menneskene når de trenger det som mest. Enhver julefilm med respekt for seg selv har også en hjertevarmende julenisse på et kommersielt kjøpesenter, som bryter med kjøpesenterets målsetninger om høy profitt, og i stedet sørger for at barna får akkurat det de ønsker seg under juletreet, uavhengig av prisnivå og markedsføringstaktikk. Hvilke to juleklassikere minner dette deg om? Jo, nettopp. It's A Wonderful Life fra 1946 og Miracle on 34th Street fra 1947.

Med to viktige nyanseforskjeller: Engelen i denne filmen er Harry Osborne, som tildeler seg selv tittelen som varehusets julekonsulent og som tilsynelatende har alle guddommelige krefter som skal til uten å behøve vinger. Og julenissen i denne filmen er en kvinne, nærmere bestemt alenemoren Becky, spilt av Alicia Witt, som ligger etter med husleia og sliter med å beholde et tak over hodet for seg selv og datteren. Becky har mistet jobben etter at den lille klesbutikken Millie's gikk konkurs, og i et forsøk på å få endene til å møtes søker hun på jobben som ekstrahjelp på kjøpesenteret Cartwright's i julestria, noe hun mislykkes med, fordi arrangementlederen ser på henne som en sterk konkurrent i desperasjonen etter å vinne hjertet til William, salgssjefen på markedsavdelingen, som spilles av Gabriel Hogan. Men Becky finner en løsning på problemet: Hun blir kjøpesenterets julenisse.

Kan det stemme at julenissen har en dragning mot salgssjefen i markedsavdelingen?

Underholdningsfaktor: 3/6

I 2018 er det vel egentlig ikke så sjokkerende at en kvinne kan innta rollen som julenisse, selv om det involverer å ta på seg et løsskjegg og en løsvom. Filmens handling har i hvert fall ingen rystende innvirkning på denne seeren. Og som Beckys bestevenninne sier: "Ingen egner seg vel bedre til å være julenisse enn en god mor". Når det er sagt, er det absolutt troverdig at Becky må gjøre alt hun kan for å skjule at hun har fått jobben som julenisse, fordi hun i utgangspunktet søkte på rollen som ekstrahjelp på kjøpesenteret og ikke ble regnet som god nok for jobben, før hun deretter kledde seg ut som julenisse i all hemmelighet og tok på seg denne (bedre betalte) stillingen i stedet uten å egentlig være ansatt, til tross for at hurpa av en arrangemementleder på Cartwright's hadde gitt uttrykk for at hun mislikte Becky sterkt og helst ikke ville se henne sette sin fot på kjøpesenteret mer. 

Riktignok kan Becky skylde på himmelsk inngripen uten at hun foreløpig er klar over det selv, for det var engelen Harry som styrte heisen hennes ned i underetasjen ved kostymeavdelingen, og dessuten lot han som om han var julekonsulenten fra varehusets hovedkontor, som ville ansette henne i egen person. Så sleip er hun altså ikke, hun tror hun har hovedkontoret på sin side. Likevel skaper jobben som julenisse henne flere dilemmaer, fordi det opprinnelig var en mann som ble ansatt i jobben, og hun fikk jobben i stedet for ham, i tillegg til at hun er nødt til å late som om hun er en mann for at ansettelsen skal regnes som berettiget. Oppdager arrangementlederen det, havner Becky umiddelbart i trøbbel. For det andre begynner hun å date William, som garantert også vil bli sint hvis han vet at det i virkeligheten er Becky som er julenissen. Hun frykter også at han vil miste interessen for henne.

Julestemningfaktor: 5/6

En godlynt julenisse som viser ektefølt engasjement for alle barna og foreldrene deres, og som dessuten har fått evnen til å være klarsynt og lese barnas tanker, takket være engelen som har hjulpet henne til å få jobben, skaper garantert julestemning i de tusen hjem. Som seer føler man også med Becky i hennes fortvilelse over å ikke kunne betale utgiftene som sikrer henne og datteren trygghet i tilværelsen. Julen er som kjent tiden for å ha omtanke for de svakere stilte i samfunnet som trenger hjelp for å takle tilværelsen, så det er enkelt å leve seg inn i Beckys bekymringer.

Nostalgifaktor: 1/6

Utover det at filmen minner sterkt om to juleklassikere i svarthvitt fra 1940-tallet, er det ikke akkurat mye som skriker ut nostalgi ved denne filmen. Handlingen utspiller seg definitivt i nåtiden, på et stressende kjøpesenter i julestria av akkurat den sorten mange seere kan gjenkjenne fra sin egen hverdag, og rollefigurenes dilemmaer er dagsaktuelle dilemmaer: et strevsomt arbeidsmarked, forutinntatte arbeidsgivere og en rastløs tilværelse som singel på utkikk etter noen som potensielt kan være den rette.

Humorfaktor: 2/6

Filmens få forsøk på humor utvises gjennom Beckys farseaktige dobbeltspill som godslig julenisse på kjøpesenteret og singel alenemor på utkikk etter en partner. Det oppstår episoder hvor hun glemmer å legge om stemmen og dermed må ta seg inn i rollen igjen, og andre episoder hvor hun får panikk på date og later som det har oppstått en panikksituasjon hos barnevakten og datteren hjemme, som gjør at hun plutselig må dra hjem. En annen lignende episode er et forsøk på homoerotisk humor gjennom alveassistentens replikk til Becky i julenissedrakt: "kan det stemme at julenissen har en dragning mot salgssjefen i markedsavdelingen?" Farsen fungerer sånn passe, men det er muligens heller ikke så farlig, med tanke på at Santa's Secret ikke ser ut til å gå så hardt inn for å være en helhjertet komedie. Tanken er nok sannsynligvis mer at dette skal være en rørende julefilm om hverdagens mennesker som får hjelp ut av slitet sitt. Dette lykkes filmen helt greit med å få til.

Passer for:

Alle som ligger etter med husleia og kjenner på hvilken frustrasjon en sådan situasjon fører med seg, alle medarbeidere på stressende kjøpesentre som sliter med kjemien overfor enkelte kolleger på sin egen avdeling eller er litt svake for kolleger på en annen avdeling, eller alle kvinner som har et inderlig ønske om å glitre i rollen som julenisse i årets feiring.

Kommentarer

  1. Jeg kan ikke takke Dr. EKPEN TEMPEL nok for at jeg hjalp meg med å gjenopprette glede og trygghet i ekteskapet mitt etter mange problemer som nesten fører til skilsmisse, takk Gud for at jeg mente Dr. EKPEN TEMPEL til rett tid. I dag kan jeg si til deg at Dr EKPEN TEMPEL er løsningen på det problemet i ditt ekteskap og forhold. Kontakt ham på (ekpentemple@gmail.com)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Christine anmelder julefilmer: Elf

Christine anmelder julefilmer: The Spirit of Christmas

Christine anmelder julefilmer: A Christmas Prince