Oktoberspesial - Christine anmelder juleskrekkfilmer: Better Watch Out

 "Better Watch Out" fra 2016. Helhetlig vurdering: 5/6.


Jeg er tilbake med en oktoberspesial! Min plan denne gangen er å ta for meg juleskrekkfilmer i selveste Halloween-måneden, slik at du lett kan finne ut hvilke grøssere du har lyst til å strømme når du vil kombinere årets beste to høytider, nemlig jul og Halloween. 
      For anledningen innfører jeg en ny vurderingskategori i min vurdering av filmene, og det er såklart filmens "creepyfaktor". Første film ut er "Better Watch Out", regissert av Chris Peckover, som du kan se på Viaplay. Og den er rimelig creepy - om du, som meg, lar deg skremme av en pubertal sadist på snart 13 år, som er sprekkeferdig med hormoner og kjønnsdrifter, og går over alle grenser for å få sjans på dama han lyster etter, som tilfeldigvis er hans fem år eldre barnevakt. Jeg vedder på at vi vil få se mye mer til Levi Miller, som spiller unge Luke, i årene som kommer. Som kjent er barnevakter et evig aktuelt tema i skrekkfilmer, som har gått igjen i filmer som Halloween, When A Stranger Calls, House of the Devil og The Babysitter


Bilde hentet fra FlixbossOlivia DeJonge som den uheldige barnevakten Ashley.

Underholdningsfaktor: 
"Better Watch Out" virker til å begynne med som en tilforlatelig dramafilm. Vi introduseres for Luke som nærmer seg tenårene. Han skal passes på av den pene og blonde, 18-årige barnevakten Ashley, mens foreldrene hans er i juleselskap. Luke går inn for å se på skrekkfilm for å få Ashley til å bli redd og søke trøst fra ham, og han tror at kroppen hennes vil produsere dopamin, som igjen vil få henne til å bli kåt på ham. Dette er altså hans mål for kvelden, som han legger fram for sin nerdete kompis Garrett, før Ashley ankommer familiens bolig. 
     Men kvelden blir, selvfølgelig, som seg hør og bør i en skrekkfilm, langt mer innholdsrik enn som så. Ikke før har Luke og hans barnevakt begynt å rulle film og spise pizza, før det begynner å skje gufne ting, som innledes med lyder fra hagen og en maskert inntrenger. Det Ashley trodde var en fremmed trussel utenfra, viser seg imidlertid å være en reell trussel innenfra huset, noe som for henne blir desto mer uventet og skummelt. 
   
Vurdering: 5/6

Creepyfaktor: 
Det er virkelig ingenting å si på creepyfaktoren i "Better Watch Out". Levi Miller spiller helt glitrende som pur unge Luke, og gjør i hvert fall denne seeren enda mer overbevist om å ikke bli ungdomsskolelærer eller mor til en hormonpreget tenåringsgutt i psykisk ubalanse noen gang. Som en klassisk ung psykopat, viser det seg at han ikke bare har et horn i siden til alle som står i veien for ham og objektet for hans seksuelle fantasier, men også til små uskyldige dyr. Han har verken hatt problemer med å drepe en hamster eller innrømme at han har gjort det.  
     Olivia DeJonge, som fra før er en rutinert skrekkskuespiller fra 2015-filmen "The Visit", regissert av legendariske M. Night Shyamalan, gjør også en overbevisende tolkning av den populære 18-åringen Ashley, som ikke har noe problem med å ha draget på verken jevnaldrende eller yngre menn, men som likevel er mindre promiskuøs enn hun på overflaten kan virke som. Fun fact: Ed Oxenbould, som spiller Garrett i denne filmen, var også med i "The Visit". 
Vurdering: 6/6.

Nostalgifaktor:  
Nostalgielementet må nok sies å være nærmest fraværende i denne filmen, i hvert fall for oss seere som er midtveis i livet. Hovedrolleinnehaverne som jo er født på sent nittitall og tidlig 00-tall, har neppe noe særlig forhold til juleklassikere fra 90-tallet eller før den tid heller. Når det er sagt, er jo selve filmens tittel, "Better Watch Out", en åpenbar referanse til den gamle slageren Santa Claus is Comin' to Town, som skriver seg helt tilbake til 1934. Likevel er jo filmens setting i et typisk amerikansk forstadshjem anno 2016 temmelig fritt for nostalgi. 
     Det eneste trekket ved filmen som kan frembringe følelsen av nostalgi, er opplevelsen av å være 12, snart 13 år, og kriblende nysgjerrig på livets erotiske sider. Nettopp den allmennmenneskelige opplevelsen av å være i gryende pubertet er helt klart tidløs og generasjonsløs. 
Vurdering : 2/6.

Julestemningfaktor: 
Forstaden hvor handlingen utspiller seg, oser av erkeamerikansk julestemning, med overdekorerte hus og hager. Lukes familiehjem er naturligvis også overlesset med juledekorasjoner. Soundtracket utgjøres også, ikke overraskende, av en rekke koselige julesanger som står i sterk kontrast til den grufulle handlingen i filmen. 
     Underveis i plottet dukker det jaggu opp et julesangkor utenfor Lukes hus også. Den velkjemmede pur unge psykopaten i den pene julegenseren kommer med en utstudert kommentar til det: "Jeg registrerer at det har kommet til nye folk i koret. Det har virkelig forbedret harmoniene deres". Vurdering: 4/6.

Humorfaktor:  

Filmen har flere anslag av temmelig tørrvittig humor, som kødder med politisk korrekthet, og kan være ganske komisk til tider. Som for eksempel når Ashley sier til Luke: "Jeg har kjent deg siden du var åtte år, og nå truer du meg med pistol. Det er ikke greit". Hvorpå Lukes kompis Garrett svarer: "Nei, det er det ikke, men det er ikke greit med korrupsjon i Vest-Afrika heller". 
     Et annet eksempel er når Lukes myke far gir uttrykk for at han elsker å pynte til jul, og savner mer av sin egen personlige julepynt på treet. I det han etterlyser flere av sine egne dekorasjoner på juletreet, repliserer moren til Luke: «Sikker på at du ikke har sugd pikk? Ikke én gang? På universitetet? På fisketur? Dette er nemlig så metroseksuelt». 
Vurdering: 4/6.

Passer for: 
Pubertale desperate kåtinger og alle som en gang har vært pubertale desperate kåtinger.




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Christine anmelder julefilmer: The Spirit of Christmas

Christine anmelder julefilmer: A Christmas Prince

Christine anmelder julefilmer: Elf